Wykaz alergenów
Poniższe produkty i substancje, zgodnie z Zarządzeniem II, Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji
Oznaczenie - Alergeny | Alergeny w żywności - występowanie |
---|---|
1 - Zboża zawierające gluten | Pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz, jęczmień i owies oraz w pochodnych przetworach - kasze, makarony, płatki, mąka). Dodatek do pasztetów, parówek, konserw mięsnych, wędlin, serów żółtych, napojów, zup i sosów w proszku, przypraw, sosów sałatkowych, ciastek |
2 - Skorupiaki | Skorupiaki to kraby, homary, krewetki, stanowią dodatek w azjatyckich potrawach curry i sałatkach, sosach rybnych, pastach. |
3 - Jaja | Najmniejsze ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej jest po spożyciu białka jaja kurzego w formie wypieku (np. biszkoptu), nieco większe po spożyciu białka ugotowanego na twardo, następnie ugotowanego na miękko lub w formie jajecznicy, a największe po spożyciu surowego białka np. w postaci majonezu, tiramisu lub dodatku do tatara |
4 - Ryby | Ryby są składnikiem sosów rybnych, sosów do sałatek, kostek rosołowych, sosów azjatyckich a także pizzy. |
5 - Orzeszki ziemne | Znajdują się w ciastkach, potrawach curry, deserach, sosach, w oliwie, także czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych. |
6 - Soja | Znajduje się w wędlinach, pasztetach mięsnych i sojowych, sosach, majonezach, margarynach, pieczywie, wyrobach cukierniczych, czekoladach, batonach, lodach i deserach mlecznych, główny składnik sosu i oleju sojowego. |
7 - Mleko | Najczęstsza alergia pokarmowa w Polsce i dotyczy przede wszystkim dzieci w pierwszym okresie życia. Występuje w formie przetworów, jak lody, ciastka, słodycze, także w majonezie, sosach sałatkowych, kaszkach instant, purée ziemniaczanym, margarynie, naleśnikach, pierogach, zupach w proszku, potrawach w słoikach i puszkach, gotowych daniach rybnych. Mleko dodaje się też do wędlin i pasztetów. |
8 - Orzechy | Występują w pieczywie, wyrobach cukierniczych, lodach, deserach mlecznych, kremach czekoladowych, słodyczach, czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych. |
9 - Seler | Może występować w sałatkach, przetworzonych produktach mięsnych, również mrożonych, gotowych zupach, kostkach rosołowych, pasztetach. |
10 - Gorczyca | Przyprawa stosowana w produkcji musztardy. Składnik mieszanek przyprawowych, marynat, sosów i zup. |
11 - Ziarna sezamu | Główny składnik pasty wegetariańskiej hummus i masła sezamowego tahini. Występuje również w pasztetach wegetariańskich, pieczywie (posypanym ziarnami sezamu), kremach, ciastkach, lodach. |
12 - Dwutlenek siarki | Dodawany jest do żywności jako konserwant, chroniący przed wilgocią i pleśnią np. do suszonych i kandyzowanych owoców. Obecny też w produktach mięsnych i napojach gazowanych, a także w winie i piwie. Dwutlenkiem siarki konserwuje się również warzywa i owoce, aby nie ulegały utlenieniu (nie ciemniały). |
13 - Łubin | Łubin dodaje się do różnych gatunków mąki, stosuje jako zamiennik soi w produktach wegetariańskich lub składnik niektórych batonów energetycznych dla sportowców. |
14 - Mięczaki, małże | Małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice i trąbiki należą do produktów o dużym potencjale alergizującym. Mięczaki, poza odrębnym daniem, występują także w potrawkach rybnych, w paluszkach surimi, jako składnik sosu ostrygowego. |
Do przygotowania posiłków używane są min. przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma. curry, lubczyk, pieprz cytrynowy
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.